• Begivenheden har allerede fundet sted.
Søndag d. 3. november 2019, kl. 10:00

Bag om Allehelgen

Det er efterår, og bladene på træerne kæmper deres livskamp, som de kun kan tabe. De har skiftet farve fra den frodige grønne til den melankolske rødbrune. På den måde er bladenes cyklus et udtryk for det sårbare menneske, der også ved, at det skal dø en dag.

Men ligeså uundgåelig døden er, lige ubegribelig er den, når den indtræder for et menneske, der står os nær. Søndag den 3. november er det Allehelgensdag, der i landets kirker markeres med særlige gudstjenester, hvor der er mulighed for at tænke tilbage på dem, der var. Det gælder også i Herstedøster Kirke, hvor sognepræst Lars Kruse står for tjenesten.

Allehelgensdag går tilbage til middelalderen, hvor man også havde en Allesjælesdag. Sidstnævnte blev dog afskaffet ved reformationen, hvorimod man fastholdt Allehelgensdag, så man fortsat kunne bede for dem, der døde for deres tros skyld.

Ved helligdagsreformen i 1770 blev Allehelgensdag henlagt til dens nuværende placering på den første søndag i november, og siden 1900tallets slutning har det været kutyme, at man i gudstjenesten oplæser navnene på dem, der er døde i årets løb.

I dag er det også blevet en tradition, at man på Allehelgensdag tænder levende lys på gravene.

Lars Kruse
Sted Herstedøstergade 7, 2620 Albertslund