Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Fællessang og salmesang gør godt

Fællessang og salmesang gør godt
Udgivet af Anonym, tir d. 4. maj 2021, kl. 18:42
Korskolen

Det er en ny verden vi er gået ind i – for kirkerne har en af de seneste store restriktioner været, at al fællessang blev anbefalet aflyst. Det er skelsættende, for salmesang er en fast del af kirkernes identitet. Men hvad er det egentlig at salmesang – og fællessang i det hele taget - gør ved os mennesker?

De sungne ord danner et fællesskab, ikke alene med de andre syngende, men også med Gud. Salmesangen er menighedens mulighed for aktiv deltagelse ved en gudstjeneste, og det er her, den syngende stilles direkte over for Gud. Salmesangen er således en samtaleform - en måde, hvorpå man kan tiltale Gud i lov- eller klagesang. Samtidig har salmen en indadgående retning, det personlige aspekt, som også har stor betydning, selvom vi synger i fællesskab. Salmen kan nemlig sætte ord på følelser og tanker i vort indre, eller sagt på en anden måde: Sang kalder følelser frem, og omvendt kan sang udtrykke følelser.

Det tror jeg også er en af grundende til, at fællessang har fået så stor betydning i løbet af året 2020 – først var det fællessang på altaner i forskellige europæiske lande – og senere blev hele Danmark taget med storm af Phillip Fabers fællessang på TV – hvor vi sad hver især hjemme i vores stuer og sang sammen.

For sangen gør noget ved os – den lader os føle, at vi er en del af et større fællesskab – og for salmernes vedkommende, er det et fællesskab med Gud.

Derfor er det naturligvis svært at være kirke i en tid, hvor der ikke må synges – men det betyder dog ikke, at jeg mener, at de danske kirker burde have været rebelske og synge alligevel – vi skal selvfølgelig gøre vores for at passe på alle i menigheden – og i en periode betød det, at vi måtte afholde os fra at synge. Men derfor kan man jo godt savne fællessangen, og glæde os over, at vi nu igen har fået mulighed for, måske med endnu mere glæde, at synge med på de kendte ord..

Salmer kan også sætte ord på aktuelle emner – jeg vil afrunde med ordene fra den kendte salme ”Se, nu stiger solen” af Jakob Knudsen, der beskriver, hvordan vi også på mørke dage kan se lyset til trods:

Jeg vil ånde luften i fulde drag, synge Gud en sang for den lyse dag, takke ham, at morgenen mig end er sød, at mig dagen fryder, trods synd og død.

Mette Hald Mikkelsen, Herstedøster Kirke