STORE BEDEDAG

STORE BEDEDAG


# Gudstjeneste
Udgivelsesdato Udgivet af Mette Hald Mikkelsen, onsdag d. 6. maj 2020, kl. 09:45
STORE BEDEDAG

STORE BEDEDAG

Af Mette Hald Mikkelsen

EVANGELIELÆSNING: Jesus sagde: »Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer. For enhver, som beder, får; og den, som søger, finder; og den, som banker på, lukkes der op for. Eller hvem af jer vil give sin søn en sten, når han beder om et brød, eller give ham en slange, når han beder om en fisk? Når da I, som er onde, kan give jeres børn gode gaver, hvor meget snarere vil så ikke jeres fader, som er i himlene, give gode gaver til dem, der beder ham! Derfor: Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem. Sådan er loven og profeterne. Gå ind ad den snævre port; for vid er den port, og bred er den vej, der fører til fortabelsen, og der er mange, der går ind ad den. Hvor snæver er ikke den port, og hvor trang er ikke den vej, der fører til livet, og der er få, som finder den!« [Matthæusevangeliet 7,7-14]

 

REFLEKSION:

De fleste forbinder nok Store Bededag med varme hveder, fridag og konfirmationer. Men den var oprindeligt tiltænkt faste og bøn – som en samling af mange helligdage.

Jeg tror, mange mennesker kan være lidt generte, når det kommer til bøn. Hvad skal man sige? Hvad kan man tillade sig at sige?

Men bøn er faktisk helt fantastisk. Her kan man netop sige hvad man vil, uden at andre mennesker kan dømme en for det. Og Gud han lover, at han lytter. Han lover ikke, at vi får alt, hvad vi beder om – han lover ikke guld og grønne skove, men han lover, at uanset hvad man beder om, så hører han hvert et ord. ”Bank på, så skal der lukkes op”, hører vi i dagens tekst.

Netop i dag skulle jeg have haft konfirmationer. De fleste er nok klar over, at det er udskudt, og hvor er det trist. Hvert år lader jeg konfirmanderne skrive en bøn hver, som jeg samler til én bøn til konfirmationen – det bliver som regel ganske smukke bønner – og jeg vil lade mine konfirmanders ord (udvalgt og samlet af mig) være dagens ord:

 

Gud, først vil jeg sige: hej med dig.

Jeg er glad for, at du holder øje med mig.

Det er svært at være mig lige nu, fordi jeg elsker at være sammen med mine venner og familie - have det sjovt sammen med dem, og give dem et kram, og fortælle at jeg holder af dem, men det kan jeg ikke på samme måde nu.

 

Jeg vil sige tak for at du er der for én, og lytter til det man har på tankerne, selvom du ikke er ved ens side – men alligevel er du der, for du har skabt denne verden.

Tak for at jeg får mad ved bordet, tak for at jeg har en familie, tak for at jeg har venner. Tak for alting du har gjort ved mig.

Tak for, at jeg eller mine nærmeste ikke er syge, ikke er blevet smittet af Corona, eller andre sygdomme.

Tak for you-tube.

Tak for at du tilgiver mig, hvis jeg har gjort noget dumt.

 

Jeg vil bede for et langt og lykkeligt liv.

Jeg vil bede for mere kage.

Jeg vil bede for alle der er blevet smittet med coronavirus i hele verden.

Jeg vil bede for at du er der for mig – også selvom jeg laver fejl.

Jeg vil bede for folk jeg elsker og måske også dem jeg ikke elsker – at de vil have fred i deres liv.

Jeg vil bede for at få en bedre computer.

 

Lige nu er jeg vred over, at den her coronavirus har dræbt så mange mennesker.

Jeg er vred over at vi skændes derhjemme.

Og jeg er vred over at jeg ikke kan gå i skole som jeg plejer – eller se mine venner som jeg plejer – og at min konfirmation er rykket til senere på året, fordi jeg havde gået og set frem til den dag, både i kirken og til festen bagefter.

 

Men jeg er glad for at jeg kan bruge mere tid sammen med min familie.

Og jeg er glad for at jeg ikke er blevet ramt af coronavirus

Jeg er glad for at internettet findes.

Jeg er glad for at du er vor skaber og vor Herre.

 

Hjælp mig til at finde min fremtid her i verden

Hjælp mig til at forstå hvad jeg skal gøre for at hjælpe alle de steder jeg kan

Hjælp mig til ikke at være så irriterende.

Hjælp mig til at få noget pack luck i FIFA

 

Jeg vil gerne sige, at jeg er glad for mit liv, og alt hvad det indebærer

Jeg vil gerne sige et stort tak for, at du er der for én når som helst

Og jeg vil gerne sige at jeg håber at der snart bliver fundet en kur mod virussen, så der ikke er flere der bliver syge og dør af den.

Til sidst vil jeg sige tak, hvis du har lyttet og ses

Amen!