Udgivet ons d. 8. maj 2019, kl. 09:10

I dag, onsdag den 8. maj, kl. 19.30 er der MEDITATIONSgudstjeneste i Herstedøster Kirke ved sognepræst Lars Kruse.

Herstedøster ligger som en lille tidslomme godt gemt af vejen fra Storkøbenhavns pulserende liv. På den måde indbyder byen og kirken til ro, fordybelse og en stund uden stress og jag. Det er da også tanken med MEDITATIONSgudstjeneste, som typisk finder sted den første onsdag i måneden.

»Det er først og fremmest en stille gudstjeneste, hvor vi finder ro og samling omkring os selv og Gud,« siger sognepræst Lars Kruse, der er manden bag de meditative gudstjenester.

Fransk inspiration.
 Gudstjenesterne er inspireret af den såkaldte Taizétradition - opkaldt efter kirkelivet i den franske landsby Taizé. Her har det lokale munkefællesskab formået at lave en økumenisk forståelse på tværs af de kristne kirker, og på den måde har den siden 1950erne haft stor indflydelse på den europæiske spiritualitet. Ikke mindst er Taizé kendt for sine sange, hvoraf nogle er optaget i Den danske Salmebog. Mange af sangene bliver da også sunget ved meditationsgudstjenesterne i Herstedøster Kirke.

»De simple og meditative sange fører os ind i stilheden, hvor der er rum til at høre Gud tale og lade sig udfordre eller opbygge til de kommende dages opgaver,« siger Lars Kruse og fortsætter:

»Meditation er en af kirkens gamle erfaringstraditioner, og på den måde ligner den de nutidige ord som fordybelse, ro og mindfulness.«

Religiøs turistmagnet.
 Taizé er blevet et trækplaster for kristne unge fra hele verden. Hvert år besøger omkring 100.000 turister byen. Nogle blot for at indfange stemningen, de fleste for at deltage i de tre daglige gudstjenester med sang, bibellæsning og enkle bøn til Gud.

Munkefællesskabet – eller broderfællesskabet - blev grundlagt i 1940 af Broder Roger, som forblev dets prior indtil sin død i 2005. Brødrene ser det som deres fornemste opgave at få de besøgende til at drage hjem med deres oplevelser i Taizé, så så mange som muligt kan få glæde af dem. Ikke mindst ser de gerne, at man laver en Pilgrimsfærd for tillid på jord sammen med andre.

Tekst Bo Nygaard Larsen Foto Colorbox